null

Varför blir man röd i ansiktet? 

Varför blir man röd i ansiktet?

Så gör du för att undvika, lugna och reducera hudrodnad i ansiktet

Om din hy lätt blir röd och rodnar finns det produkter som kan mildra besvären. Här får du veta mer om varför ansiktet blir röd. Du får även tips och råd om vad du kan göra för att dämpa och förebygga det här hudproblemet.

Varför blir huden i ansiktet röd?

Hudrodnad i ansiktet kan ha många orsaker, exempelvis hudåkommor som eksem, akne, rosacea och psoriasis. Det kan också uppstå på grund av solskador, hudirritation, för kraftig exfoliering och torr hud.

Förebygga och behandla hudrodnad i ansiktet

Om dina problem orsakas av en hudåkomma är det viktigt att rådgöra med en hudläkare och använda rätt hudvårdsprodukter


Det finns också några allmänna tips som kan hjälpa mot rodnad hud i ansiktet.

Det bästa sättet att förhindra hudrodnad som orsakas av solbränna och irritation är att skydda huden mot solskador. UV-strålarna i solljus är en viktig utlösande faktor för personer med rosacea. Om du har rosacea är det viktigt att använda solskyddsfaktor varje dag, även när det är molnigt, eftersom solens UVA-strålar kan tränga igenom moln. 


Även om solljus ibland kan förbättra psoriasis kan psoriasisutbrott förvärras om huden bränns, så undvik att bränna dig i solen.[1,2]


Se till att du använder tillräckligt med solskyddsmedel i ansiktet och på kroppen och applicera regelbundet. 

Hudrodnad kan uppstå vid överdriven exfoliering, om du använder en kemisk exfoliering som är för stark för din hud eller om du skrubbar för hårt med en fysisk exfoliering som innehåller små korn.


Om du har någon hudåkomma, som rosacea eller psoriasis, bör du rådgöra med en hudläkare för att kontrollera om det är lämpligt för dig att exfoliera. Tänk då på att välja en skonsam skrubb som Cetaphil Gentle Exfoliating Cleanser som passar känslig hud.


Här kan du läsa mer om hur du exfolierar på rätt sätt: Bra att veta om exfoliering.

Vissa hudvårdsingredienser kan irritera huden och få den att rodna eller flamma upp. För att förhindra rodnad hud i ansiktet är det viktigt att välja produkter med milda ingredienser. En ingrediens som är skonsam mot huden är pantenol


Pantenol återfuktar och lugnar huden och stärker även hudens barriärfunktion. Cetaphil Facial Moisturizer innehåller pantenol och är dokumenterat skonsam mot känslig hud. 


Allergivänliga och parfymfria produkter är bra val för känslig hud. Cetaphil Gentle Skin Cleanser är både skonsam och rengör huden på djupet.

Kosten kan få hudrodnader att flamma upp och det kan det vara bra att begränsa intaget av kryddstark mat, alkohol och varm dryck, särskilt om du har rosacea.


Skydda även huden från väder och vind. Solens strålar kan som bekant skada huden, men även blåsigt och kallt väder kan torka ut huden och få den att flamma upp. Du kan läsa mer om detta i artikeln Så tar du hand om torr hud på vintern.

Vid torr hud är det viktigt att använda en fuktkräm över natten som kan förhindra fuktförlust. Under natten får ingredienserna mer tid på sig att absorberas och verka i lugn och ro.

Sammanfattning

I den här artikeln går vi igenom anledningar till varför huden i ansiktet blir röd och ger tips på hur du kan dämpa besvären. Genom att följa tipsen i den här artikeln kan du undvika, lugna och dämpa hudrodnad i ansiktet. Om du tror att dina problem kan orsakas av ett medicinskt tillstånd bör du kontakta läkare för att hitta rätt lösning.

Referenser

  1. Taking care of your skin in summer. National Psoriasis Foundation. https://www.psoriasis.org/advance/taking-care-of-your-skin-in-summer/ Accessed December 21, 2022.
  2. Sunscreen for rosacea. National Rosacea Society. https://www.rosacea.org/patients/skin-care/sunscreen-for-rosacea Accessed December 21, 2022.
  3. Araújo LU, Grabe-Guimarães A, Mosqueira VC, Carneiro CM, Silva-Barcellos NM. Profile of wound healing process induced by allantoin. Acta Cir Bras. 2010;25(5):460-466. doi:10.1590/s0102-86502010000500014.
  4. Herman A, Herman AP. Caffeine’s mechanisms of action and its cosmetic use. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):8-14. doi:10.1159/000343174.